Rompetrol nu are bani pentru neutralizarea deşeurilor periculoase

Cu toate că am împlinit deja patru ani de la integrarea în Uniunea Europeană unele condiţii impuse pentru a intra în marea familie europeană nu au fost îndeplinite. Mii de metri cubi de reziduuri petroliere sunt depozitate în diferite locaţii de companiile petroliere care deţin rafinării.  Doar la Năvodari sunt trei halde cu deşeuri contamitate cu produse petroliere, aparţinând SC Rompetrol Rafinare SA. Teoretic, până la sfâşitul anului 2006, companiile trebuiau să înceteze operaţiunile la bataluri. La finele anului 2009 batalurile urmau să fie golite, iar decembrie 2010 trebuiau să găsească fostele depozite deja ecologizate. Practic, termenele sunt amânate sistematic.  Motivul?! Companiile nu au bani pentru neutralizarea deşeurilor şi ecologizarea lor. În tot acest timp, Comisia Europeană ameninţă România cu aplicarea procedurii de infringement pentru încălcarea directivei privind batalurile de şlam petrolier.

 

Ascundem deşeurile în pământ


Conform datelor Gărzii de Mediu, în România sunt peste 50 de bataluri care trebuie desfiinţate. Treaba nu este simplă de loc, iar costurile pentru golirea şi reabilitarea tuturor batalurilor se ridică la peste 75 milioane de euro. Companiile au doar varianta prelucrării reziduurilor sau transportarea lor în altă locaţie. În timp ce prelucrarea costă enorm, schimbarea locaţiei este aproape imposibilă. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri, susţine că în judeţul Constanţa nu există depozite pentru stocarea şi investiţii pentru neutralizarea deşeurilor periculoase. „În general, deşeurile periculoase sunt valorificate prin coincinerare sau sunt eliminate prin incinerare”, a declarat el. În ceea ce poriveşte reziduurile petroliere, acestea sunt stocate în bataluri şi puese la păstrare până vor veni vremuri mai bune.

Rompetrol Rafinare-prima la poluare!

Principalele categorii de deşeuri periculoase generate la nivelului judeţului Constanţa provin din rafinarea petrolului, purificarea gazelor naturale şi tratarea pirolitică a cărbunilor. Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa susţine că SC Rompetrol Rafinare SA conduce în topul societăţilor care generează deşeuri periculoase. Firma este urmată îndeaproape de SC Almet SA Năvodari.


SC Rompetrol Rafinare SA deţine trei halde pentru deşeuri contaminate cu produse petroliere. Directorul APM, Senol Zevri, a evitat răspunsul atunci când a fost întrebat dacă au fost neutralizate deşeurile din batalurile Rompetrol. El a precizat că „obligaţiile societăţii cu privire la închiderea celor trei halde sunt reglementate în autorizaţia integrată de mediu nr. 26 din 11 octombrie 2007 şi avizul de mediu la încetarea activităţii pentru halda 3, nr. 39 din 19 iulie 2007”.

Termenul final pentru golirea şi renaturarea batalurilor a fost 31 decembrie 2010. Niciuna dintre companiile petroliere care deţin rafinării nu s-a conformat. Mai mult, Rompetrol Rafinare a obţinut prelungirea termenului cu încă doi ani. Autorizaţia integrată de mediu nr. 26 din 11 octombrie 2007 a fost revizuită în 17 martie 2010. Închiderea şi ecologizarea celor trei halde de reziduuri a fost fixată pentru 31 decembrie 2012. Şi povestea poate continua la nesfârşit pentru că nu sunt aplicate nici un fel de sancţiuni.


C.I.D.

 
Recommended by 95% of UK Gamblers poker-winning.net, 100% Bonus, Have a Real Goodtime! . Купить наркотики онлайн без регистрации . Лучшие фильмы для взрослых 18+ качай здесь . Free online casino slots valid cc;buy fullz